Fleksible rom med hus og huler!

Vi kjenner problemstillingen, barna løper målløst rundt, lesestunden blir forstyrret av de som bygger tårn på bordet når tåret styrter, ingen finner roen, og det hele blir faktisk litt slitsomt. Vi underer oss over hvorfor ikke lekene blir brukt mer konstuktivt. Hvorfor flyter det hele? En fin ting å gjøre dersom man har store åpne rom er å sørge for å dele det inn i lekesoner. Man kan skape kroker, og avgrensede rom og fylle krokene med ønskede aktiviteter ved å legge ut egnet materiell.

 

 

Her er et romdelerhus, med hule og dobbel hylle. Som dere ser på bildet kan denne settes ut fra veggen og dele opp rommet. Her får man en felles samlingskrok inni huset som er fin for lesestunder, samtaler, kos og avslapning og hvile. Ved siden av kan enkeltbarn krype inn og få alenetid i hula. Materiell som bøker og annet er fint plassert ved siden av. Siden hylla er dobbel vil de som har aktiviteter på baksiden av husene finne sitt materiell der, og man unngår forstyrrelser.

 

 

Her har hylla og hula byttet plass, og hulen har inngang fra baksiden av huset. Da har man delt av slik at barn kan finne ro på begge sider. Som dere ser er det god plass på baksiden av huset til andre aktiviteter. En annen ting som er fint, er at romdelerhuset er så høyt at barna ikke kan se hva de andre driver med. (Men er de nysgjerrige kan de lure ut gjennom titthullene.)

 

Og har barnehagen liten plass men likevel ønsker en romoppdeling så er Kinkeli-hut en deilig liten hule. I større rom kan man jo lage en liten landsby?

 

 

En fin detalj på romdelerne er tommestokken. Den er plassert i front og er ment for pirre barnas nysgjerrighet rundt måleenheter og tall. Barna kan måle, telle og leke seg med tall når de måtte ønske, uten at den voksne skal finne frem tommestokken. Vi har vært opptatt av å skape  møbler og innredninger som gjør at rommene støtter innholdet i barnehagen og legger tilrette for å bruke rommet som den tredje pedagog. Forøvring et begrep jeg liker enda bedre når jeg har jobbet med å tillegge det fysisk mening.:) Håper bidraget på møbelfronten vil føre til mer ro, konsentrasjon og hyggelige stunder for dem som trenger det:)